Je hebt de termen low-code, high-code en no-code ongetwijfeld al eens voorbij zien komen. En je weet misschien ook al wat ze betekenen, bijvoorbeeld door onze blog over de voordelen van low-code te lezen. Maar met al die opties in verschillende soorten code, kan het ingewikkeld worden. Want welke code past er nou het beste bij jouw digitale wensen? Tijd voor een blog over low-code, high-code en no-code om de verschillen toe te lichten, dus!
Binnen de softwareontwikkeling wordt low-code steeds populairder. Dat is ook niet zo gek, want je bouwt met low-code razendsnel efficiënte applicaties. Het is wendbare en schaalbare software, waar je bedrijf snel mee uit de voeten kan. Dat klinkt goed natuurlijk, maar wat houdt low-code nou precies in en wanneer is het de beste keuze?
Low-code platforms, zoals Mendix, bieden een gebruiksvriendelijke, visuele interface waarmee gebruikers applicaties ontwikkelen zonder dat ze daar uitgebreide code voor hoeven te schrijven.
Er worden kant-en-klare blokken gebruikt waarmee je met visuele elementen een applicatie bouwt. Dat maakt het een snelle en toegankelijke manier van bouwen. Low-code applicaties kunnen zowel zelfstandig zijn alsook een flexibele schil op je bestaande software zijn. Je kunt precies daar uitbreiden waar je bedrijf behoefte aan heeft. Low-code slaat zo een brug tussen traditionele software zoals ERP, CRM en PLM-systemen en de behoefte aan eigen invulling van applicaties, snelheid en schaalbaarheid.
Low-code sluit naadloos aan op bestaande software, zoals ERP, CRM, en PLM systemen. Het is een flexibele schil om de kern die de gaten in je bedrijfsprocessen vult waar je graag meer functies zou zien. Zo hoef je niet in je kernsoftware lopen rommelen totdat deze echt bij jouw processen past.
Low-code is eigenlijk ideaal voor alle projecten en organisaties schaalbaarheid, wendbaarheid en snelheid nodig hebben. Low-code is daarbij heel geschikt voor mobiele en native apps en back-end processen, óók als deze complex zijn. Je bouwt er snel workflows mee. Repetitieve taken worden zo geautomatiseerd en de foutgevoeligheid daalt. Met low-code automatiseer je ook het ophalen en verzamelen van data. En wil je deze laten analyseren en automatische triggers gebaseerd op de resultaten naar de juiste persoon sturen? Ook dan is low-code de software voor jou.
Je weet nu wat low-code is. Laten we daarom eens kijken naar de tegenhanger van low-code: high-code. High-code zijn programmeertalen zoals Python, JavaScript, PHP,... Het is eenontwikkelingsproces waarbij ontwikkelaars volledige controle hebben over de codebase.
Dit geeft veel flexibiliteit, kracht en oneindige mogelijkheden als het gaat om maatwerk. Ook als je enorme datasets moet verwerken, wordt er vaak nogn aar high-code gegrepen.
Maar high-code gaat gepaard met langere ontwikkeltijden, hogere kosten en gespecialiseerde technische kennis. Ook worden high-code applicatie meestal vanaf de grond opgebouwd met een volledig software development team: back-end, front-end, devops, architecten, noem maar op.
High-code is vooral geschikt voor zeer complexe en gepersonaliseerde applicaties die een hoge performance nodig hebben en constant live data analyseren.
High-code biedt volledige vrijheid. Je kunt er alles mee bouwen, integreren met zowel nieuwe als oudere software en je hebt volledige controle over alle details van het eindproduct. Maar dat betekent dat je ook alles zelf moet opbouwen, van nul af aan. Omdat alle onderdelen custom zijn, belemmert dit ook snelheid, wendbaarheid en schaalbaarheid.
Nu je de verschillen tussen low- en high-code snapt, maken we het graag nog wat interessanter met…de hybride benadering! Het is namelijk niet altijd ‘low-code versus high-code’. Het kan ook ‘low-code featuring high code’ zijn.
Low-code en high-code kunnen elkaar aanvullen in een hybride ontwikkelingsomgeving. Het low-code platform kan de snel ontwikkelbare en schaalbare onderdelen van een applicatie leveren, terwijl high-code ingezet wordt voor de complexere, volledig op maat gemaakte onderdelen.
Denk aan een onderlaag waar veel data wordt verwerkt en performance heel belangrjk is in high-code, en een webapplicatie in low-code waar vooral een gebruiksvriendelijke en wendbare user interface belangrijk is.
Met de opkomst van AI zie je no-code ook steeds vaker voorbij komen. No-code platforms gaan een stap verder door vrijwel geen code te vereisen. Dit maakt het voor niet-technische gebruikers mogelijk om applicaties te creëren met behulp van drag-and-drop tools en visuele interfaces. No-code is geschikt voor eenvoudige toepassingen zoals klantportalen, formulieren, eenvoudige webapps of om bestaande tools aan elkaar te knopen zoals Zapier doet.
Vooral in combinatie met AI is no-code waardevol. Ze worden steeds vaker gebruikt icm AI tools zoals GPT of Gemini voor het creëren van AI-workflows. Zo zal je AI geen generieke output genereren, maar meer op jouw specifieke bedrijfsprocessen gericht zijn.
Je weet nu het verschil tussen de verschillende soorten code. Maar welke kies je voor jouw organisatie? Deze keuze hangt af van
Als snelheid (bijvoorbeeld snelle time-to-market), lagere kosten en samenwerking met stakeholders en eindgebruikers belangrijk zijn, is low-code de juiste keuze.
Ook als je uiteindelijk inhouse applicaties wilt ontwikkelen en een eigen dev team wilt opstarten, is low-code een laagdrempelige oplossing hiervoor.
En als je snel een prototype wilt maken om een model of oplossing te testen, is low-code de ideale oplossing. Zo bouw je met low-code in een aantal dagen al een Minimum Viable Product.
Met low-code kun je enorm innoveren en is er vaak geen high-code nodig. Maar als je werkt aan een complex, volledig op maat gemaakt systeem dat hoge prestaties vereist, is high-code een goede keuze.
De hybride benadering biedt daarnaast natuurlijk de meeste flexibiliteit en is the best of both worlds. Maar low-code oplossingen bespaar je tijd en kosten en maak je applicaties inzichtelijk, terwijl high-code de fundering biedt voor de complexere en specifiekere eisen.
Denk goed na over de eisen van de oplossing die je zoekt. Low-code kan waarschijnlijk in heel veel van deze eisen voorzien, waardoor een applicatie snel gebouwd kan worden en je een complex ontwikkelproces vermijdt.
Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met je mee over een innovatieve low-code oplossing!