Grote kans dat je het woord low-code al hebt gehoord. Voor ons is het natuurlijk dagelijkse kost, maar voor veel organisaties is low-code nog één groot vraagteken.
Want wat is low-code nou precies? Waarom kies je low-code? En wat zijn dan de voordelen van low-code? In deze blog leggen we je graag uit wat de voordelen van software ontwikkelen met low-code zijn.
Naast snelheid kent low-code nog veel andere voordelen.
Denk hierbij aan:
Low-code is een manier van softwareontwikkeling waarvoor je minimale handmatige codering nodig hebt. Een groot deel van low-code is namelijk visueel. Je bouwt applicaties via drag-and-drop interfaces, proces flows en visuele datamodellen. Traditionele code-editors zijn daarom amper nodig. Dat maakt het ontwikkelproces toegankelijker en overzichtelijker. Je ziet door de bouwblokken in een low-code oplossing letterlijk hoe een applicatie in elkaar zit.
Hier zijn verschillende softwareplatformen voor. Bekende spelers op de low-code markt zijn Mendix, Outsystems en Bettyblocks.
De low-code markt groeit. Ook Gartner voorspelt dat in 2028 80% van organisaties wereldwijd hun bedrijfskritische applicaties binnen een low-code platform zullen bouwen. En dat is ook niet verbazingwekkend. Met low-code ontwikkel je snel krachtige applicaties. En vaak gaan die ook nog eens heel goed samen met je bestaande software.
Omdat ingewikkelde code schrijven onnodig is, is low-code toegankelijker voor een bredere groep mensen binnen een organisatie. Een developer kan er snel mee uit de voeten en als je technisch onderlegd bent, kom je als eindgebruiker een heel eind met begrijpen hoe een applicatie in elkaar zit.
Dat komt vooral door de visuele interface en intuïtief te configureren, kant-en-klare bouwblokken. Zo kun je veel sneller en efficiënter digitale oplossingen ontwikkelen, maar lever je niet in op functionaliteit of kwaliteit.
Nu je weet wat low-code is, wil je natuurlijk ook weten wat je er precies mee kunt bouwen. Een hardnekkig misverstand dat we vaak horen, is dat low-code vooral bedoeld is voor prototyping of het bouwen van simpele apps.
Dat klopt niet. Je kunt met low-code volwaardige, schaalbare toepassingen op grote schaal bouwen. En dat geldt ook voor het bouwen van:
Dat bewijst onze klant PostNL. Jaarlijks verwerken de 38000 werknemers van PostNL maar liefst 384 miljoen pakketten. Dat vereist heel wat planning, coördinatie en tracking. De digitale processen achter verzending, warehouse management en tracking zijn allemaal in Mendix gebouwd, het low-code platform waarvan Blue Green Solutions de Official Expert Partner is. Het resultaat? Soepele workflows en tijdswinst in het verwerken van pakketten.
Organisaties als PostNL bewijzen dus maar weer eens hoe krachtig en schaalbaar low-code oplossingen zijn. Ook als je een grote, (inter)nationale logistieke speler bent.
Bij low-code wordt vaak snelheid genoemd als voordeel. Doordat je veel elementen kunt hergebruiken en niet elk onderdeel moet coderen, kan je inderdaad snel een applicatie bouwen.
Maar er zijn nog veel meer voordelen aan low-code dan enkel snelheid. We hebben de belangrijkste voor je opgeschreven:
Tot slot: een term die je vaak rondom low-code hoort is citizen development. De term houdt in dat mensen zonder IT-achtergrond, zoals businessanalisten of projectmanagers, zelf low-code applicaties kunnen bouwen.
Ja, low-code biedt visuele oplossingen waardoor het begrijpelijker en toegankelijker is dan high-code. En ja, developers snappen het systeem vaak snel en dat opent deuren naar snellere innovatie en een kortere doorlooptijd.
Maar applicaties bouwen is meer dan flows in Mendix bij elkaar zetten. Je moet namelijk ook snappen waarom bouwblokken in een bepaalde volgorde moeten staan en hoe je ze zo in elkaar zet dat alles futureproof en passend is. Ook komen er zaken bijkijken als data management, structuur, schaalbaarheid en veiligheid.
Bij Blue Green Solutions helpen we organisaties die zowel zelf aan de slag willen met low-code, bijvoorbeeld met strategisch advies of co-development, als bedrijven die zich liever helemaal laten ontzorgen.
Ben je na het lezen van deze blog benieuwd hoe we jouw processen met low-code kunnen digitaliseren en automatiseren?
Neem dan contact met ons op!